Kedvezményezett neve: Bravo Tools Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Bravo Tools Kft. – Hatékonyságnövelés a PKD forgácsoló szerszámok területén K+F+I tevékenység támogatása

A szerződött támogatás összege:
299,54 millió – Ft vissza nem térítendő támogatás
190,62 millió – Ft visszatérítendő hitel összege

A támogatás mértéke: 55 %
Tervezett kezdet: 2019.07.02
Tényleges kezdet: 2019.07.02
Tervezett befejezés: 2021.02.28
Tényleges befejezés: 2021.07.31
Projektazonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00503

A Projekt tartalmának bemutatása:

A Bravo Tools Kft. Magyarország egyik vezető egyedi forgácsoló szerszám gyártója és felújítója. Az autóipari alkatrész beszállítók részére nagyteljesítményű PKD forgácsoló szerszámokat gyárt lézer megmunkálással. A gyártott PKD szerszámok hatékonyság növelésében nagy potenciál van, mivel a gépipar csak a 2010 évektől használja. A Bravo Tools Kft kutatás fejlesztés tevékenységbe kezdett, és támogatást nyert az általa gyártott szerszámok kialakításának tökéletesítésére. Új megközelítésbe helyezte a PKD szerszámok geometriai kialakítását. Olyan új él geometriákat alakított ki, melyekkel csökkenthető a forgácsolás közbeni hő fejlődés, javítható a megmunkált alkatrész felületi minősége és méret pontossága, valamint tartósabban működik a szerszám ezáltal a szerszámköltség csökkenthető. 20 fő részvételével, 15 tonna anyagfelhasználásával 20 hónap időtartam alatt fejlesztettünk hét projektterületen PKD szerszámokat. A fejlesztett PKD szerszámok gyártmányterveit elkészültek.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Projektazonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00503

A Bravo Tools Kft támogatás kérelmet nyújtott be a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság és a MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közösen meghirdetett a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében”pályázati felhívásra, „Hatékonyságnövelés a PKD forgácsoló szerszámok területén” K+F+I tevékenység támogatása a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00503 projekt azonosító számmal.

Célunk a gépipari forgácsolásban alkalmazott PKD szerszámok vágó él geometria újszerű kialakítása, amivel jelentősen csökkenthető a felhasználók szerszámköltsége a hatékonyabban dolgozó szerszámok segítségével. Ezen új geometria létrehozását a nagyon kemény gyémánt vágó él felületén lézertechnológiával kialakított mélyedések, forgácstörők segítségével tökéletesítettük. A fejlesztés során a vágó él mellé lézerrel vájt gödröcskék pozíciójának, alakjának, méreteinek meghatározásához nagyon sok egyforma Pkd szerszámot gyártottunk le és a vágó él geometriai adatait csak kis mértékben változtattuk így eljutottunk a leg optimálisabb szerszám geometriai kialakításhoz. A hét projekt területen kifejlesztett optimális szerszám geometriával rendelkező PKD forgácsoló szerszám kialakításához 20 szakemberünk munkáját, 20 hónapon keresztül, 16 tonna alapanyag felhasználásával és 28 szerszámgép és technikai eszköz alkalmazásával értük el. A fejlesztési projekt lefolytatásához vásárolnunk kellett egy nagyteljesítményű cnc lapka fészek köszörű gépet olajszűrő berendezéssel, egy digitális mikroszkópot, a fejlesztői és szimuláció programok futtatásához 3 darab nagyteljesítményű laptopot, és a meglévő lézeres gyémánt tárcsa vágógépünket ki kellett cserélnünk nagyobb teljesítményű új berendezésre. A megvásárolt berendezések ellenértékeit, a felhasznált anyagok árait, és az alkalmazott munkaerő bérköltségeit 55%-os vissza nem térítendő pályázati forrás segítségével tudtuk fedezni. A fejlesztési projekt során létrejött 7 szerszámtípus gyártmány terve elkészült, értékesítésre vagy folyamatos gyártásra alkalmas.

GYÁRTÓESZKÖZÖK BESZERZÉSE A BRAVO TOOLS KFT-NÉL


TÖBB, MINT 32 MILLIÓ FORINT ÉRTÉKŰ ESZKÖZBESZERZÉST VALÓSÍTOTT MEG A BRAVO TOOLS KFT. A NAGYSÁNDOR JÓZSEF UTCAI ÉPÜLETÉBEN, MELYHEZ A GINOP-1.2.3-8.3.4-16 PÁLYÁZATI KONSTRUKCIÓ KERETEIN BELÜL 9,84 MILLIÓ FORINT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ, ILLETVE 19,68 MILLIÓ FORINT VISSZATÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST KAPOTT.


A Bravo Tools Kft. szakemberei minden szerszámot CNC vezérlésű gépeken köszörülnek tömör anyagból. A kisvállalkozás specialitása a különleges szerszámok gyártása vázlatok vagy rajz szerint egyedi és kisebb darabszámban is. A többtengelyes gépek lehetővé teszik precíz és nagyon pontos szerszámok egy felfogásból való gyártását. A cég partnerei az autóipar, gépgyártás, szerszámgyártás, alkatrészgyártás, továbbá az elektronikai ipar egész területéről megtalálhatóak. A Kft. legfőbb célja, hogy a megvalósult erőforrás fejlesztéssel, bővítéssel, a működés optimalizálásával a piaci részesedés növekedjen, a jövedelmezőség megfelelő szintű legyen. A cél a gyártókapacitás növelése mellett a megbízhatóság fenntartása volt, illetve a cég hírnevének elmélyítése külföldön is.


A cég által alkalmazott technológia világszínvonalú, amelyet a korszerű géppark biztosít. A vállalkozás a megalakulása óta dinamikusan fejlődik, eredménye pozitív. A most megvalósult eszközbeszerzés korszerű, a vevői igényeknek mind magasabb szinten történő kielégítését szolgálja, növeli a termelés hatékonyságát és a piaci részesedés növelésének irányába hat. A telephely Szolnokon az ipari övezetben helyezkedik el. A kapacitáskihasználtság meghaladja a 95%-ot, ezért a cég folyamatosan törekszik a géppark bővítésére, amellyel gyártókapacitását jelentősen növelni tudja. A projekt megvalósításával a belföldi és külföldi vevőállomány erőteljes növekedése várható, ehhez nagyban hozzájárult a gépek beszerzése, mivel a cég stratégiája, hogy a piacon nagy hozzáadott értékkel rendelkező termékek jelenjenek meg. A beszerzésre került gépek a piacon csúcstechnológiát képviselnek.


A beruházás keretében kizárólag gyártáshoz kapcsolódó, új termelő eszközök beszerzése valósult meg. A fejlesztés célja az volt, hogy a beszerzett eszközökkel a piacon maximálisan helytálló CNC esztergáló technológiával fejlesszük és korszerűsítsük eszközállományunkat. A beruházás megvalósulásával a társaság egy igen nagy választékkal rendelkező termékpalettára tett szert. A beruházás keretében két különböző típusú, ezáltal különböző műszaki paraméterekkel rendelkező CNC eszterga megmunkáló központ, valamint egy úgynevezett startlyukfúró berendezés beszerzése valósult meg. Beszerzésre került egy Z-MAT Flash FTL-400 CNC esztergagép és egy Z-MAT VMC 600 E típusú CNC marógép. A gépek alkalmasak bármilyen komplex szerszám megmunkálására. Automata hűtési és olajzó rendszerrel rendelkeznek. Mindkét megmunkáló központ strapabíró, kiváló merevséget biztosító hegesztett acélvázzal kerül kivitelezésre. A munkaközpontok működési elve egyszerű és működése megbízható, kiváló minőséggel, minden munkavédelmi előírásnak megfelelnek. A Toptech DD703A Startlyukfúró tulajdonképpen egy szikraforgácsoló gép, amely a kezdőfurat készítéséhez alkalmas rendkívül kemény anyagok esetében. Startlyukat lehet fúrni különböző vezető anyagokon, még félvezetőkön is, különösen rozsdamentes acélon, edzett acélon, rézen, alumíniumon és kemény ötvözeteken.